CarmeninKenkä on flamencotanssikoulu Hämeenlinnassa, Tampereella ja nykyään myös Zoomissa online.

Tanssikoulun perusti näyttelijänäkin tunnettu Anna Haaranen vuonna 1990 Tampereella. Vuonna 2000 toiminta laajeni Hämeenlinnaan, ja vuonna 2004 myös Lahteen. Lahdessa viikkotunteja ei viime vuosina ole juurikaan enää järjestetty.

Hämeenlinnassa tunteja pidettiin kymmenen vuoden ajan vanhassa Saarioisten tehdasrakennuksessa. Tuolla paikalla rautatieasemaa vastapäätä on nykyään äveriäs asuinalue. Historiallinen tehdasrakennus oli suojeltu, mutta sen annettiin homehtua purkukuntoiseksi. Sittemmin tunteja on pidetty mm. Taidekasarmilla Miehistönkatu 5, jonka vintillä on Hämeenlinnan Kisan nyrkkeilysali. Siellä on tilaa missä tanssia!

Korona ajoi tanssijatkin pois Taidekasarmilta, ja tällä hetkellä tunteja pidetään verkossa Zoomin välityksellä. Kun korona soi, Hämeenlinnan tunnit siirtyivät Mäkilaurilan tupaan osoitteeseen Opintie 11. Tampereella tunnit pidetään Tampereen Flamencoyhdistyksen salilla Pirkankatu 1.

Mäkilaurilan tuvan kytkös CarmeninKenkään on selkeä: Mäkilaurilan ehtoisa emäntä on yhtä kuin CarmeninKengän Anna Haaranen, joka on sama kuin viuhkakauppias verkkokaupassa Viuhkakauppa.fi = Ehtoisa Oy.

Flamencoa Anna Haaranen on rakastanut vuodesta 1978 lähtien, tai ehkä jo vähän aikaisemminkin. Ensimmäisellä flamencokurssilla hän oli Espanjassa vuonna 1980. Siitä on todisteena oikein diploma Jerezin festivaalilta. Allekirjoittajina tuon ikimuistoisen festarin todistuksessa ovat Teresa Martínez de la Peña ja Juan de la Plata. Sittemmin Anna treenasi paljon Madridissa, muissakin Espanjan kaupungeissa, mutta Madridin hän tuntee Espanjan kodikseen.

”Olen Anna Haaranen. Näyttelijä (TeM) ja flamenca. Myös AmO. 

Flamencossa itseäni viehättää se, että tunteita ei pyritä peittämään vaan näyttämään. Kaikkia tunteita. Tietysti myös rytmi koukuttaa ja kiehtoo, kuten myös se suuri suvaitsevaisuus ja ymmärrys, mistä laulussa lauletaan.

Opettaessa pyrin välittämään oppilailleni flamencon sellaisena kuin sen ymmärrän ja tunnen. Pyrin opettamaan flamencon rytmejä ja niiden ehdottomuutta sekä sitä tulkinnan vapautta, mikä tuon ankaran raamin sisällä on. Tanssissa minua kiinnostaa sen luonnollisuus, liikkeen jatkuvuus-virtaavuus-hengitys ja toisaalta voimakkaat kontrastit, kuten tiukat tauot. Siis ajoitus!

Aloitin flamencoharrastuksen vuonna 1978 noin vuoden opinnoin Anneli Urosen koulussa Helsingissä. Vuonna 1980 aloin käydä Espanjassa opiskelemassa. Kursseilla käyn joskus joutessani edelleen. Tärkeimpiä opettajiani ovat olleet Jerezissä Angelita Gómez ja Madridissa María Magdalena, Belén Fernández, Timo Lozano, Carmela Greco, Rafaela Carrasco. Tampereen Flamencoviikon tanssi- ja laulukursseille olen osallistunut vuodesta 1996 alkaen (Antonio Canales!) ja edelleenkin ajan salliessa.

Olen esiintynyt eri flamenco-kokoonpanoissa vuosien varrella: Los Flamencos, Almas, Al Ajillo. Tampereen espanjalais-suomalaisen seuran Peña Primera -ryhmässä esiinnyin ahkerasti ja hoidin paljolti myös harjoituttamisen aina vuoteen 2000 saakka.

Opetin Helsingissä säännöllisesti vuosina 1985—89. Vuonna -90 perustin oman koulun Tampereelle ja syksyllä 2001 Hämeenlinnaan. 2004 aloitin opetustoiminnan myös Lahdessa. Lisäksi olen opettanut muissa kaupungeissa eri yhteyksissä (Jyväskylä, Lohja, Vaasa, Helsinki, teatterikoulut, Nurmes — Sukset Ristiin Susirajalla).

Olen näyttelijä. Teatterikoulun jälkeen olin vuoteen -95 saakka kiinnityksellä Tampereen Työväen Teatterissa ja sittemmin freelancerina tehden keikkoja TV:lle ja eri teattereille. Tv-töitä freelancerina on kertynyt aika paljon. Kalle Kaiharin kulttuuripalkinnon sain vuonna 1992 sekä teatteri- että flamencoansioista.

Olen tehnyt koreografian ”Pauke” yhdelletoista flamencotanssijalle (Tampereen Flamencoviikko -98).

Vastasin flamencokoreografioista TV-sarjassa ”Rakkauden tanssi”, jossa myös näyttelin ja tanssin.

2001 syksyllä tein koreografian Tampereen Teatterin Doña Rosita-näytelmään.

Olen ohjannut kolme oopperaa: ”Ruuvikierre” (Tampereen Konservatorio -98), ”Jackie O.” (Tampereen Ooppera 2000) ja ”Almira” (Stadia 2006), joista kahteen jälkimmäiseen tein myös koreografiat.

Näyttelin ja tanssin Hämeenlinnan kaupungin teatterin ”Carmen”-näytelmässä kaudella 2005—2006.

Vastasin myös esityksen koreografiasta.

Ohjasin (+koreografia) revyyn ”Sihteeriköt” Piramkille keväällä 2008.

Lokakuussa 2020 sai ensi-iltansa Federico – Lorcaa ja flamencoa, flamencoteatteriesitys, jossa esiinnyin ja johon tein dramaturgian ja koreografian. Esityksen ohjauksesta vastasin yhdessä Emilia Pokkisen kanssa.

Tampereen Flamencoviikon järjestelyihin osallistuin vuosina 1996—2003, vuonna 2008 taiteellisena johtajana.

Olen Tampereen Flamencoyhdistyksen puheenjohtaja (2020-).”